Home

Införa som fiktion korsord

Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ärver böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig. MATCHAD: adn-00000000000c3c9f. /1004363/HBSynonymerMobilMid Syriska folksagor, i form av historisk fiktion, innefattar magisk realism och används även som en ''täckt'' kritik av nutiden. Salim Barakat, en syrisk émigré bosatt i Sverige, är bland de ledande figurerna i genren Och ja, de pratar också om fejkade orgasmer och varför Lisa Taddeo ser tusen anledningar bakom att kvinnor kan ha den erfarenheten. Apropå fejk, så borrar vi även ner oss i frågan om hur marknaden vill ta hand om den biologiska mångfalden. Visste du att det pågår ett arbete med att ta fram en modell för att kunna köpa Facklitteratur Korsord. Modernism och mode - ny facklitteratur vår kultur på många viktiga sätt Det engelska begreppet fiction används dels i samma betydelse som svenskans fiktion, symbolers och estetikens betydelse i miljön presenteras på djupet liksom vikten av att införa natur, kurslitteratur, facklitteratur, utbildningar och. Högre nationella försäkringsbetalningar kommer att lämna lågavlönade frontlinjearbetare potentiellt mer än 1 000 pund per år sämre, samtidigt som de berövar företag de pengar som behövs för att investera, enligt de senaste analyserna

Synonymer till införa - Synonymer

NHS test och spår sattes upp i maj förra året när Storbritannien kom ur den första låsningen. Den leddes av Dido Harding, en konservativ kamrat och affärskvinna som tidigare arbetat för Tesco och TalkTalk. Hon utsågs av dåvarande hälsosekreteraren Matt Hancock, som berömde hennes lysande arbete med pandemin Med utgångspunkt i det verkliga morddramat som utspelades i den slutna lilla frikyrkoförsamlingen för snart tjugo år sedan är Bonniers roman en verklighetsnära fiktion där pastorn Helge Fossmo blivit pastorn Sindre Forsman, Kristi brud/Åsa Waldau Eva Skoog och barnflickan Sara Svensson Anna Andersson Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en upattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din.

Tafatt uttal. tafatt adjektiv, clumsy Uttal: [²t'a:fat:] Se Saldo: associationer böjningar Böjningar: tafatt, tafatta Synonymer: bortkommen, fumlig, osäker, tafflig Definition: klumpig och oskicklig Exempel: han gjorde ett tafatt försök att trösta flickan (he made a clumsy attempt at comforting the girl Tafatt synonym, annat ord för tafatt, Vad betyder ordet, förklaring, varianter. Som regel sker en sådan fotografering i studion med en viss situation, där tjejen kommer att kunna försöka sig själv en bild. Det är det som är upp till dig att ge henne den här bildsessionen. Och redan i vilken stil det kommer att göras - det är upp till tjejen Kulturminister vill att Netflix markerar The crown som fiktion Den brittiska kulturministern Oliver Dowden vill att Netflix ska varna för att serien The crown är fiktion

Så lite som möjligt. Haha. Nädå, men jag har rätt enkla nöjen och sysselsättningar. Er Jag brukar säga att den som kan glädjas åt det lilla har mycket att vara glad åt. Förutom dagliga promenader så läser jag en hel del. Ett och annat korsord och sudoku blir också löst. Det är också trevligt att umgås med vänner Fiktion betyder ungefär detsamma som fantasi skönlitteratur. Se alla synonymer nedan. Synonymer till fiktion. fantasi skönlitteratur, inbillning, Svensk ordbok med betydelser och användning av ordet fiktion, synonym till fiktion, samt lösningsförslag till korsord innehållande ordet fiktion.. införa? 12 bokstäver-> LÖSNINGEN <- Korsord: - Korsord På Nätet 13 - Korsord 12 - Korsord 11 - Korsord 10 - Korsord 9 - Korsord 8 - Korsord 7 - Korsord 6 - Korsord 5 - Korsord 4 - Korsord 3 - Korsord 2 - Korsord 1 - Skriv upp dej på vårat nyhetsbrev så får du mail när vi lägger upp nya korsord <-. Roliga mattegåtor. Ny mellanstadietävling I Sverige finns en tradion av tävlingar för högstadier (HMT, Pythagoras Quest, Sigma8) och gymnasiet (SMT) men nästa inga tävlingar finns för mellanstadiet! Vissa skolor anordnar förstås Känguru, men det är en individuell Korsord; A till Ö. A till Ö Fanns det moraliska eller religiösa regler som innebar att man, i nuvarande södra Frankrike och nordöstra Spanien försökte reducera de våldsamma herremännens framfart genom att införa en så kallad Treuga Dei, som innebar att det var förbjudet för kristna att strida på söndagar och.

Syrien - Wikipedi

  1. Markus Aamisepp: Därför måste vi införa vaccinpass i Sverige När kulturen blöder kan vi inte anpassa oss till vaccinskeptikerna. Det är dags att införa vaccinpass, Att då genom vaccinpass dra ut käppen från underhållningsbranschens hjul ser jag som en glasklar lösning på problemet
  2. 2 Gör korsord och pussel varje dag. Enkla pussel precis som korsord låter din hjärna göra grundläggande arbete. De är lätta att ta med i dina dagar. Du kan skriva fiktion, spela in vad som hände dig eller skriva artiklar för om ämnet du brinner för! reklam ; Del 2 av 4
  3. Miljöpartiet vill införa kvotering av kvinnor till styrelser i börsnoterade bolag. I de kommunala bolagen ska Miljöpartiet gå före och välja i första hand kvinnor som våra representanter. Alla pengar som betalas av en regering eller person till någon bank är inget annat än en juridisk fiktion
  4. Under åren fram till inbördeskriget såg hon semestern som ett sätt att införa hopp och tro på nationen och korsord och aktivitetsutskrifter. 18 Nov Fakta mot fiktion: den första tacksägelsen. 17 Nov, 2020. Böcker om och tar plats under Thanksgiving. 19 Nov, 2020. Italienska Thanksgiving Middagsrecept. 17 Nov, 2020.
  5. Diabetes typ 1 är en sjukdom som inte går över och barnet behöver därför få behandling hela livet ; En ny studie visar att personer med typ 1 diabetes som får en automatiserad självstyrande insulinpump förbättrar sitt blodsocker avsevärt, utan att öka risken för hypoglykemi (blodsockerfall). Tekniska hjälpmedel för diabete
  6. Indisk vishetslärare korsord. Cookware - Low Prices And Free Shipping When You Buy Online! Get The Latest And Greatest Offer For Cookwar Ordet vishetslärare används oftast mitt i en mening och uttalas precis som det låter. Det kan även användas i mer formella sammanhang
  7. Det finns inget som förenar logotyperna för Sveriges drygt 340 statliga myndigheter. Statsheraldikern Henrik Klacken­berg skulle hellre se ett enhetligt uttryck för myndighets­utövningen i landet

Har du någon gång fejkat en orgasm? ET

Du som är anställd får 810 kronor före skatt i ersättning för karensavdrag som gjorts från på din lön från och med 1 januari 2021. pension, skola, migration, lag och ordning, miljö, klima Stort jubel när unga liberaler röstade för att införa arvsskatt. det vill säga fiktion Avhandling Större vetenskaplig skrift, som försvaras offentligt (disputation). Essä Konstnärligt och personligt utformad uppsats eller artikel; vanligast inom humaniora. Det brukar vara en längre uppsats, eftersom den skrivs över längre tid och ska vara lite mer avancerad. En D-uppsats kan vara 40-50 sidor

Nordland, Linköping Kombinerad butik, redaktion för Nordland och lagerlokal för 88 Musik. som startade 1994 Lös korsord, hitta ord med liknande eller samma betydelse. Sök bland 91000 ord och 39000 synonymer SMED-analys med hjälp av AviX Påvisa hur ni kan använda er av Kaizen och 5S och få SMED som en naturlig del i företagets förbättringsprocesser Konfessionell betyder i stort sett samma sak som bekännelsetrogen. Något som gäller eller är I början av 1960-talet uppstod en rörelse i den finska litteraturen kallad spontan-konfessionell fiktion. kommun Centrum för rättvisa Civil Rights Defenders Delegationen mot segregatio Vad kul att du vill lösa våra korsord Jägaren blir den jagade i Ghost recon breakpoint, där spelaren kliver in en elitsoldats kängor på en söderhavsö. I en enorm öppen värld gäller det att dra nytta av terrängen för att överleva Regeringen tar ett nytt steg mot obligatorisk ursprungsinformation om kött som serveras på restauranger. Planerna på att införa kravet har nu anmälts till EU-kommissionen

Hjälp ditt barn att lyckas i skolan e bok Här hittar du en enkel och snabb prisjämförelse. Sök och jämför Hjälp ditt barn att lyckas i skolan e bok till ett billigt pris antingen från en dator eller din mobil Annons. Synonymer till öbo Sard. Vi hittade 2 synonymer till sard. Se nedan vad sard betyder och hur det används på svenska. Sard betyder i stort sett samma sak som invånare på Sardinien. Se fler synonymer nedan. Annons Satsa på sänkt hyra istället, Öbo! Vi på Öbo ser ungdomar som en viktig del av våra hyresgäster Som man sår får man skörda. Den som sår vind får skörda storm. Debatten om våldtäkt mellan Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson var ett stort suck. Som ett såja, såja, nu har ni ju faktiskt fått vara med och kan sluta babbla om den saken Bokboxen är inte din vanliga litteraturblogg. I Bokboxen trängs de riktiga bokexperterna. De som vet vad du faktiskt vill läsa. Som kan alla nyheter och alla klassiker. De är bokhandlarna

Precis som övriga nordiska länder har den svenska regeringen vittnar om hur de utsätts för hat och hot på nätet Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens mål är att växa och införa ett nazistiskt Svenska och internationella regissörer, klassiska och nyskrivna pjäser och fiktion blandat med verklighet. Hela höstens. Steg # De 9 steg för att skriva en stor uppsats En uppsats är i första hand en diskussion eller argument bygger på en avhandling, som innehåller uppgifter från flera insamlade källor. Även om det kan verka som en monumental projekt för att skriva en uppsats, det är verkligen en enkel process som du kan följa, steg för steg Vägen mellan dig och en färdig uppsats kan vara betydligt. Som människa och slöjddidaktiker är jag en del av det hela. Känslan är varm och hoppfull när jag tänker på mina forskarkollegor i Stockholm Teaching and learning studies och den ämnesdidaktiska forskarskolan vid SU - tack till Inger, Jessica, Annika, Eva, Sanna, Attila, Kerstin, Ann-Sofie, Anna- Maja, Anna-Karin, AK, Cecilia, Verner, Torben, Hans, Jonna, Malin oc Publishing platform for digital magazines, interactive publications and online catalogs. Convert documents to beautiful publications and share them worldwide. Title: Målarnas Facktidning 2, 2017, Author: MalarnasFacktidning, Length: 32 pages, Published: 2018-07-3 Nordegren & Epstein i P1 - via Podcast Addict | En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag med Louise Epstein och Thomas Nordegren. Ansvarig utgiva

Facklitteratur betydelse, facklitteratur är texter som

18 flummiga barnprogram som uppfostrade alla 70-, 80-och . I USA fanns det 100-tals tevestationer 1958. Det sista landet som införde television var Bhutan, 1999. Barnprogram har funnits sedan teven först kom till Sverige. Det första hette Andy Pandy. Han var en marionettdocka som hade en nallebjörn till bästa vän. Programmet kom från. Björklund å sin sida, som kanske har vaknat upp och känt lukten av kaffet nu efter ett snart ett halvår på sitt ämbete, han säger Jag är för valfrihet va, det ska ni veta, men vi behöver kontrollera att allt det här går till på rätt sätt. Och dom enda som egentligen inte håller med honom är hans egna debattörer f.d. Talk nerdy to me. Sidor. Startsida; 2016; 2015; 2014; 2013; 2012; 2011; 2010; 2009; 200

Högre skatter kan lämna lågavlönade frontlinjearbetare £ 1

  1. Rätt svar vill vi ha senast den 29 april 2019. biblioteket i fokus, c/o K12 Kommunikation, Korsgatan 12, 411 16 Göteborg Märk kuvertet Ord i fokus. Tre vinnare belönas med tre.
  2. Aris Fioretos | Rader från Ryssland. Rader från Ryssland. Den rapport som här återges i oförändrat skick hittades, jämte en oframkallad film, vikt och nedstoppad i en kräkpåse på det första morgonsflyget från S:t Petersburg en dag i september 2000. Trots benäget bistånd av personalen på flygbolaget samt det hotell och de båda.
  3. Dessutom har jag tidigare länkat till en text vars fördjupningslänkar bl.a. innehåller en intervju med Chalmers Johnson (En bit ned, under rubriken Ytterligare fördjupning.):. Ytterligare fördjupning: (Denna text är från 2005-07-25)Militarism and the American Empire: Conversation with Chalmers Johnson, President of the Japan Policy Institute, January 29, 2004, by Harry Kreisler

Netflix om kritiken mot The crown: Behövs ingen

Tidningar Sv

Fimbulvintern - den stora vinter, som i nord. gudasagan utgör världens undergång. final - avslutning, slutkamp. finanser - offentlig 1. privat hushållning. finansiell - som rör finanser. finanskapital - bankkapital överfört till industrikapital. fin de siécle (fäng dö siäkl) - sekelslut, dekadent litterär riktning på 1890-talet. fines herbes (finn-s-ärb) - fi-na örter, med smör. Den 30 december kan vi tänka på Patti Smith -- då fyller hon år och firar med att uppträda med sitt band, sin son och sin dotter i Chicago, staden där hon föddes för 70 år sedan. Upplagd av Görel Kristina Näslund kl. 12:42 Inga kommentarer: Etiketter: Bob Dylan , Nobel , Patti Smith Dvs. precis som den ekonomiska nackdel som arbetslöshet innebär kan leda till mer intensiva försök att skaffa jobb, kan en social norm som säger att man bör arbeta för sin försörjning och inte leva på a-kassa göra det. Och precis som lägre ersättning gör tillvaron mindre behaglig för den som är arbetslös, leder den sociala norm som reducerar arbetslösheten till att de som. Men efter långa och intensiva förhandlingar valde Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister för en ny S-MP-regering.. EXPRESSEN. Ingen fick allt, alla fick något, och den största vinnaren med januariavtalet är Sverige, säger S-ledaren på en pressträff. Oct 14, 2021. Ebba Witt-Brattström om hur det är att vara intellektuell i Sverige - Specialavsnitt 2. Intervjuserie där Nordegren & Epstein i P1 undersöker hur det är att vara intellektuell i Sverige just nu. Avsnitt 2: Roland Poirier Martinssin, Kim Salomon, Ebba Witt-Brattström och Jonna Bornemark

Stridslystna not: exempelmeningarna kommer i huvudsak

En som gickfort att läsa och som hela tiden var en fröjd att ta del av, var nyutgåvan av EsterBlenda Nordströms En piga bland pigor, den som ursprungligen var en reportageserie för SvenskaDagbladet 1914, baserad på en månads wallraffande som piga på en gård i Sörmland. Den vargripande och intressant och rolig Det som tidigare avfärdats som en konspirationsteori har nu fått visst stöd. Hur ska man väga nyttan med att forska och framställa farliga virus mot risken för olyckor och att sprida dem? Wall Street journal skrev i förra veckan om laboratorieteorin och USA:s president Joe Biden har begärt att underrättelseorganisationerna ska göra sitt yttersta för att ta reda på om den stämmer Louise allt modigare med åren. Livsstil En fördel med att bli äldre är att man vågar mer. Som att släppa en skiva vid 60 - fast man är författare. - Det här är inget karriärbyte.

Historiografi om Nazi-Tyskland - sv

Svar för INFÖRA I i korsord, pilord och 2 andra möjliga svar. Bland svaren hittar du här den bästa initiera med 8 bokstäver, genom att klicka på det eller på andra ord kan du hitta liknande ord och synonymer som kan hjälpa dig i ditt korsord Svar för INFÖRA I SMÄLTUGN i korsord, pilord och 1 andra möjliga svar. Bland svaren hittar du här den bästa beskicka med 8 bokstäver, genom att klicka på det eller på andra ord kan du hitta liknande ord och synonymer som kan hjälpa dig i ditt korsord

Arvet efter Montaigne växer och frodas Nina Burton Sv

Här är ateister och teister ungefär lika negativa, fast på olika sätt. Det är uppenbart negativt att förklara syndafallet som permanent tillstånd, som kyrkofadern Augustinus ibland gör. Gör vi det så måste vi införa andra kategorier som nåd, sakrament, helig tradition, helig skrift osv Men som hans biograf, Clive Ponting har påpekat, fanns det några saker som han noggrant lämnade utanför dessa böcker. Detta inkluderade hans önskan att använda kemiska vapen mot Nazityskland. I mars 1944 beställde Churchill 500 000 miltbrandbomber från USA En viss fiktion finns inlagd för att göra det lite mer spännande. Så jag vill kalla denna berättelse för en korsning mellan biografi och roman som lärarinnan ville införa eller ändra på; sådant som gick stick i stäv med det redan inlärda. Knorren över T:et skulle bort,.

En utgångspunkt för denna teoretiska genomgång av ungas förhållan- de till nätet, till den tekniska utvecklingen på området och till de uttryck och verktyg som unga använder sig av och utnyttjar nätet på, är en syn på Internet som ett stort antal medier, och att kommunikationen sker i me- dierad form Kriget som helvete eller gudstjDen baskiska staden Guernica råkade vara på fel sida i spanska inbördeskriget, och en aprildag 1937 attackerades den på Francos vägnar av tyska Junkerplan med 500-kilosbomber i lasten. var hennes blyga svar. Men alla är eniga om att distributionen inte får börja förrän i morgon

An icon used to represent a menu that can be toggled by interacting with this icon Till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth. Regeringen beslutade den 15 december 2011 att tillkalla en parlamentarisk kommitté med uppdrag att göra en översyn av det statliga stödet till dagspressen utifrån en bred genomlysning av dagens konkurrensförutsättningar på mediemarknaden och behoven av stöd till dagspressen Free library of english study presentation. Share and download educational presentations online

Kurt Lewins metod Kraftfältsanalys i teori oc Det är inte säkert, att ett ljud, som uttalas. med å, också stavas med å, och sje-ljudet. kan ju stavas på många sätt. Om du inte. hittar ett ord, som börjar med ett å-ljud. eller ett sje-ljud, just på å eller sj, får du. söka på andra håll. För att ge lite hjälp står. det i början av de svåra ljuden någr

P1 Kultur - via Podcast Addict | Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevi Trumpregeringen hotar med att i januari införa upp till 100-procentiga tullar på franska lyxvaror, som champagne, När fiktion blir sanning. 3.12.2019. Enligt den isländske hävdatecknaren Snorre Sturlasson, som levde på 1200-talet, skall sveakungen Agne - som levde sisådär 700 år tidigare, om han ens funnits. Silloin lista toimii myös tietosanakirjana. Sanalistoista, varsinkin frekvenssilistasta kannattaa varmaan poimia alusta alkaen osia, jos haluaa pitäytyä yleisimpiin sanoihin. Löysin myöhemmin wiktionarisoijan, johon voi copypastata mm. sanalistan, valita kielen ja painaa nappulaa. Se tekee laajastakin listasta linkkilistan, jossa linkit. Vi hoppas inspirera andra att arbeta på liknande sätt inom sin egen verksamhet och att ni ska få en lika omtumlande och lycklig resa som vi fått vara med om. knapp 38mm 300 knapp Carina Länk, www.lank.nu Länk Grafisk Form & Illustration HB Tryck översättning ISBN 978-91-976923-7-3 William Jewson Danagårds Grafiska, november 2010 a al sk a al sk www.allaombord.se Kontaktuppgifter se.

Inför verklighetens skräckfilm står du utan mentalt visir G

Senaste nytt från Österbotten. Lokala nyheter, sport, ekonomi, kultur och mycket mer. Ända sedan 1856 som påverkat många av länets kulturutövare inom teater, konst, hantverk, fotografi, dans och författarskap. Här finns många institutioner och scener och efter årsskiftet ingår. Norrbotten dessutom som ett av försökslänen i den så kallade kultursamverkansmodellen, vilket ställer höga krav på redaktörens kulturpolitiska. kunnande a abbe abborrar abborrarna abborre abborren abbot abbotar abbotarna abboten abbotens aber ablativ abnorm abnorma abnormitet abnormiteten abnormiteter abnormiteterna. Det är dåraktigt av oss att längta efter Jehovas dag , om vi i verkligheten inte är redo för den. Ol man i laikim tumas bai De bilong Bikpela i kamap, tasol ol i no re

april, 2015 Larsson läser - SvD

Ol man i laikim tumas bai De bilong Bikpela i kamap, tasol ol i no redi, dispela em i longlong pasin. Det är dåraktigt av oss att längta efter Jehovas dag , om vi i verk - Samtidigt är det en hel del fiktion. ORD ANDNINGSUPPEHÅLL DOFTAR GOTT MYCKET GRYM ÄR ITALIENSK OCH FRANSK 2 ÄR NOLLAN KÄRVE I SÖDER RIKTNING KORSORD DELSTAT I USA BLY I KEMIN TUGGDROG KALLAS IBLAND SJÄL SPELAS PÅ SCEN STÄNDIG TJÄLE HÅRBAND DÄR SKREKS DET Det är mycket problematiskt. Att införa ett förbud är. /usr/share/onboard/models/sv_SE.lm is in onboard-data 1.0.0-0ubuntu4.. This file is owned by root:root, with mode 0o644.. The actual contents of the file can be.

Spelfrossa Spelets makt och maktens spel Stockholms universitet. by user. on 15 сентября 201 151836 -/-06XY -/!b --- ,/1 :/0 ./01 0/01 08:orna/A 1/01 1080p 16-delsfinal/ADH 16V 2/01 2d/r 3/01 32-delsfinal/ADH 3d/r 3DS/r 3dtv/r 3G/r 3SAT/r 4/01 480p 4g/r 4H/r 4H-gård/ADG Feminism och skepticism hör ihop. Sexism är ogrundade, irrationella fördomar om människor. På liknande sätt är religion och annan vidskeplighet ogrundade, irrationella fö

Utbetalningen kommer sedan Portugal lämnat in en ny rapport om hur budgetbantandet fortskridit. Landet får beröm av IMF, som anser att Portugal är på rätt väg och att budgetmålet för 2012 är inom räckhåll, och uppmuntras att fortsätta sparreformerna.. SYDSVENSKAN - 17 jul 12 kl. 00:05 Platsen framträder i 1500-talets jordeböcker (det äldsta källmaterial som tillåter en överblick av dess storlek) som en tämligen obetydlig bondby; den beskrivs i en källa från 1200-talet som usel och föraktad9) och ovärdig att vara ärkesäte - Jarl Gallén förmodar att den på medeltiden befolkades av en munkkommunitet10) - och under 1600-talets lärdomsfejder ansåg man. Jag trodde public service handlade mer om fakta än fiktion, men jag har kanske missförstått konceptet.]]> 265 2008-10-30 09:09:06 2008-10-30 08:09:06 open open public-service-fakta-eller-sapa publish 0 0 post 0 _edit_lock _edit_las Som texten torrt uttrycker den kastrerande poängen: Vad som hände när kilen kom lös, det begriper du utan att jag behöver berätta det för dig. Mindre smärtsam är lärdomen vi får från schakalen som hittar en stor trumma med två skinn. Han utgår från att den är fylld av munsbitar eftersom det låter när vinden blåser på den

av af. genom gennem. med med. på på. över over. i i. till til. åt til. för før. inför foran. for for. ovan ovenover. om om. efter efter. under under. ut ud. concrete BigLexSwe of BigLexSweAbs = CatSwe ** open MoreParadigmsSwe in { lin abstrakt_A_aAbstract = aAbstract abstrakt ; lin alert_A_aAbstract = aAbstract alert ; lin arroga P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström och Roger Wilson pratar om vad det innebär när allt fler storfilmer går att se hemma. Nyligen kom också nyheten att Warner Brothers kommande filmer 2021 kommer att släppas direkt på HBO Max, detta som en konsekvens av Cornaepedemien